Sånt måste stoppas



På gården där 77 djur omhändertagits - varav 53 avlivats - syntes i går inte minsta tillstymmelse till liv. Men på den lilla grusvägen i närheten fanns folk på promenad - samtliga med gården inom synhåll.
Kanske var det just uppmärksamma bybor på promenad som räddade djuren från plågsamma månader.
Det var ett anonymt tips som ledde till länsstyrelsens beslut om omhändertagande i fredags.
I september gjorde kommunen en oanmäld kontroll på gården - även den gången tack vare ett anonymt tips.
- I en hage fanns ett tiotal kalvar, de flesta avmagrade. Några av korna var också under normalt hull. Men det fanns foder på gården och bedömningen var att det inte krävdes någon annan åtgärd än tillsägelse, säger Nils G Söderqvist, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Torsby.
Vid tillfället fanns en enda foderplats åt kalvarna och samtliga djur kom inte åt kraftfodret innan det var slut.
- Ägaren uppmanades att dela in kalvarna i mindre grupper så att alla skulle få möjlighet att få tillräckligt med foder. Vi var överens och en ytterligare kontroll var inte aktuellt, säger Nils G Söderqvist.
Även äldre mjölkkor kontrollerades - några av dem var lite under normalt hull. I hagen fanns fyra foderplatser och de fick fick kraftfoder vid mjölkningen.
Från årsskiftet är länsstyrelsen tillsynsansvarig. Rapporten om inspektionen i september fick de via fax i går - efter att vanvården upptäckts.
- Det var inte ett prioriterat ärende från kommunen så någon ny kontroll var inte planerad i dagsläget. Visst kan det ha dröjt innan vi gjort ett besök, kanske månader, säger länsstyrelsens djurskyddsinspektör Carola Eriksson och fortsätter.
- Vi är beroende av att folk är uppmärksamma och ser saker som inte som står rätt till - som i det här fallet. Självklart hade djuren lidit ännu mer om det gått längre tid. Men hur som helst ligger ansvaret på jordbrukaren, säger hon.
Gården besöktes av kommunens miljö- och hälsoinspektör även under 2007. Då fanns inga avmagrade djur.



Vilken granne jag har :( jag blir så ledsen, fattar ni hur många gånger under mitt liv jag suttit och pratat med dom där korna eller? :( helt tomt kommer det va nu!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0